Hepatitis B
In Tanzania komt veel Hepatitis B voor. Het absolute dodental van patiënten geïnfecteerd met Hepatitis B, ligt zelfs hoger dan patiënten die overlijden ten gevolge van HIV/AIDS. Hepatitis B is een ziekte die wordt veroorzaakt door het Hepatitis B virus, wat overgedragen kan worden door direct contact met slijmvlies (zoals b.v. mondslijmvlies), ‘percutaan’ (door de huid heen, zoals bijvoorbeeld bij een prikaccident tijdens een operatie), of door directe blootstelling aan bloed of andere lichaamsvloeistoffen.
Hepatitis B kan leiden tot levercirrose (verlittekening van de lever waardoor uiteindelijk alle leverfuncties uitvallen), leverkanker en uiteindelijk de dood. Wat hepatitis B vooral gevaarlijk maakt, is het hoge besmettingsgevaar. Hepatitis B loop je namelijk snel op door bloedcontact. Je kunt je voorstellen dat het ziekenhuispersoneel, dat vaak in contact komt met geïnfecteerde Hepatitis B patiënten, een groot risico loopt om ook geïnfecteerd te raken met het Hepatitus B virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat ‘health-care workers’, die werken met geïnfecteerde patiënten, 40% kans hebben om zelf besmet te raken.
Een goede manier om Hepatitis B besmetting te voorkomen, is inenten met het vaccin tegen Hepatitis B. In het Sengerema Hospital waren eind 2013 slechts 2 van de 276 personeelsleden gevaccineerd tegen hepatitis B! Dit betekent dat een groot deel van het personeel dagelijks een groot risico liep om Hepatitis B op te lopen.
In 2013 is Stichting Vrienden Sengerema Hospital (SVSH) het Hepatitis B project gestart. Een ambitieus project met als doelstelling alle personeelsleden te testen op Hepatitis B en vervolgens in te enten. Na veel inspanningen van met name dokter Charlz Mguta, arts in Sengerema Hospital die zelf met het idee kwam en een implementatieplan heeft opgezet, en Niek Versteegde, die zich heeft ingezet om geld in te zamelen (zie onze eerder updates over de Albert Schweitzer prijs), is eind 2013 een begin gemaakt aan dit project.
Het Hepatitis B project werd door het ziekenhuispersoneel zeer gewaardeerd. Dokter Charlz schrijft:
“Everyone is excited here. As you know it is a historical event for the hospital. In this year the most valuable gift was HBV [‘Hepatitis B virus’] Vaccine given by Friends of Sengerema, all were excited and eagerly waiting for the project to start.We will be the Second hospital in Tanzania to immunize employees against HBV.”
In de opstartfase heeft Dokter Charlez het ziekenhuispersoneel op de hoogte gesteld van het project en hen bewust gemaakt van de urgentie ervan. Ook heeft hij verschillende gesprekken gevoerd met het Bugando Medical Center, wat eerder haar personeel tegen Hepatitis B heeft ingeënt, om tot een goed implementatieplan te komen. De uitvoering van het project besloeg januari tot en met juli 2014. Omdat het Hepatitis B vaccin alleen volledige bescherming biedt na 3 vaccinaties, bestond het project uit drie fases.
In de eerste fase zijn alle 276 personeelsleden getest of zij al drager waren van het Hepatitis B vaccin. Vervolgens heeft iedereen het eerste vaccin gehad. Twaalf van de personeelsleden bleek helaas drager van het Hepatitis B vaccin te zijn. Van hen zijn ook de directe partners en indien relevant kinderen getest en ingeënt. In fase twee en drie hebben de meeste personeelsleden de overige vaccins toegediend gekregen.
Op dit moment zijn 240 personeelsleden immuun voor het Hepatitis B virus, 24 krijgen deze maand de laatste dosis; een mooie prestatie!
Stephen J. Kamhand (nurse): “We are very happy with the vaccination. We are working more comfortable now. We have to thank you very much. We got the complete dose!” Mr Mihayo, senior senior, benadrukt trots: “We are very happy. This is very important for us. And, we are the second Tanzanian Hospital which is now immune for Hepatitis B!”
Materialen kinderafdeling
De donatie van Stichting Dayalu (10.000 euro) heeft het mogelijk gemaakt veel nieuwe materialen voor de kinderafdeling aan te schaffen. Dit was hoog nodig, aangezien veel materialen erg versleten waren. Op de kinderafdeling van het Sengerema worden jaarlijks 6000 kinderen opgenomen. Concreet betekent dit dat er zo’n 90 a 110 kinderen dagelijks op de afdeling liggen, terwijl er maar capaciteit voor 70 kinderen is. Materialen, zoals bedden en nachtkastjes, maar ook operatieschermen, worden dus erg veel gebruikt en zijn daardoor aan slijtage onderhevig. Nieuwe materialen kwamen als geroepen!
In 2013 en 2014 zijn verschillende materialen gekocht, waar nu dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Het gaat om muskietnetten als bescherming tegen de malariamug, matrassen met een kunststofhoes voor betere hygiëne en langere houdbaarheid, stoeltjes, nachtkasjes, een kamerscherm, een warmtelicht voor pasgeborenen, twee rolstoelen, een brancard en standaarden om infuuszakken aan op te hangen.
In het oorspronkelijke plan waren ook kinderbedjes begroot. Omdat het aangeschafte kinderbedje geen succes bleek te zijn (te klein voor de meeste kinderen en ouders kunnen er niet bij liggen), zijn daarvoor in de plaats drie nieuwe bedden gekocht.
Met een klein budget wat overbleef, heeft het ziekenhuis een afdak gemaakt boven de eetplaats, zodat kinderen altijd rustig kunnen eten, niet gehinderd door de felle zon of de regen. De speeltuin, een eerder project van Joep Sins, blijft voor de kinderen een feest!
Met de aanschaf van de nieuwe materialen, is een belangrijke stap gezet om de kwaliteit op de kinderafdeling te verbeteren! Wij danken Stichting Dayalu voor hun donatie!
Materiële steun
In Tanzania is veel basale en complexe medische apparatuur niet of nauwelijks te krijgen. Wanneer het wel te krijgen is zijn deze materialen duur en van relatief slechte kwaliteit. Om die reden verzamelen wij sinds de oprichting van onze Stichting goede (gebruikte) materialen in Nederland en verschepen we deze naar Tanzania. Op die manier kunnen wij voor een relatief klein bedrag een grote bijdrage leveren aan de infrastructuur van het ziekenhuis. Vanzelfsprekend wordt er kritisch gekeken naar wat de uiteindelijke kosten (inclusief transport) zijn zodat we ons geld optimaal kunnen benutten.
Tot en met 2013 werd het transport gedaan via gesponsorde luchtvracht en via een commercieel bedrijf, wat gezien de kleine hoeveelheid de voordeligste en snelste methode was. In 2014 veranderde dit echter.
Nadat eind 2013 het team van “Cycle for Future” onder leiding van Rik crijns had toegezegd om geld in te zamelen voor ons project “Een bed is de basis” werd besloten om alle opties nog eens goed te verkennen. Het doel van dit project was om een heleboel bedden te vervangen die volledig versleten waren. Nadat ook Jacob Denkers van “Denkers transport B.V.” had toegezegd om een volledige container inclusief transport naar Dar Es Salaam te sponsoren, werd al snel duidelijk dat zelf een container verschepen de voordeligste en beste oplossing was.
Met behulp van een aantal grote donaties in natura (bedden, kastjes en andere materialen van o.a. het Laurentius in Roermond, het Rijnstate in Arnhem en het MCA in Alkmaar) kon de container voor een klein bedrag gevuld worden, terwijl de waarde juist enorm hoog was.
In september 2014 werd onze eerste container gelost in Sengerema en precies een jaar later kon de tweede container met essentiële hoognodige materialen gelost worden. Ook de aanschaf van de tweede container was gesponsord door Denkers transport B.V.
Door de jaren heen hebben wij dus al heel wat spullen naar Sengerema verscheept. Hieronder een kleine greep van wat er zoal in de afgelopen 5 jaar naar Tanzania is verzonden:
• 70 bedden inclusief matras en nachtkastje
• 2 echo apparaten
• 13 stretchers, onderzoeksbanken en stoelen
• >30 kubieke meter verbandmateriaal, gips, hechtmaterialen, spalken, hulpmiddelen
• 4 couveuses
• 4 trolleys voor onder andere de operatiekamers
• 1 operatietafel met 3 OK lampen
• 9 zuurstof concentrators
• 6 monitors voor de intensive care
• 1 tandartsstoel
• 150 beademingsmaskers (volwassenen en kinderen)
• En ga zo maar door!!!!
Een van de mooie bijeffecten van dit project is, is dat de containers die verstuurd zijn bijzonder goed gebruikt kunnen worden als “bouwblokken” voor onderwijs- en kantoorruimte. Met behulp van geld van SVSH en geld afkomstig van de lokale universiteit zijn de twee containers inmiddels omgebouwd tot één groot gebouw met een collegezaal en kleinere oefenruimtes en kantoortjes. Dit is inmiddels een onmisbare spil in het onderwijs van de Tanzaniaanse coassistenten in Sengerema.
Bij het transport worden we structureel geholpen door Stichting Pius XII die ons jaarlijks een vast bedrag sponsort voor het transport van materialen naar Tanzania. Tevens nemen co-assistenten en familieleden regelmatig materialen mee. Jacob Denkers en Denkers transport BV zijn van onschatbare waarde voor ons met raad, advies en bijdrage aan onze laatste container transporten.
3,665 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag