Geschiedenis Sengerema Hospital:
Sengerema Hospital is opgericht in 1959 door de Broeders van Barmhartigheid van St. Joannes de Deo en de zusters van de Heilige Carolus Borromeus (Zusters van Liefde).
In 1958 werd er door een delegatie van de Broeders een oriëntatiereis gemaakt naar Tanzania (toen nog Tanganiyka) voor het stichten van een ziekenhuis. Het doel was het verplegen van zieken, missiewerk en het opleiden van de lokale bevolking. De keuze viel op Geita district, ten Zuidwesten van het Victoriameer. Met hulp van de Witte Paters werd daar het dorp Sengerema uitgekozen om het ziekenhuis te bouwen. Tot dan toe was er in dit gebied geen noemenswaardige voorziening voor gezondheidszorg.
In 1959 zijn Broeders Ansbertus, Br. Martialis, Br. Philémon en Zusters Gervasio, Zr Hungera en Zr Waltera samen met 4 katholieke vrijwilligers (kajotters) naar Sengerema gegaan om daar de bouw van het ziekenhuis voor te bereiden. De Zusters hadden al ervaring met missiewerk in Indonesië en Noorwegen. In 1960 werden de broeders aangevuld met Br. Hiëronymus en Br. Rembertus.
De eerste Broeders en Zusters in Sengerema:
Br. Ansbertus was verantwoordelijk voor de bouw van het ziekenhuis en later voor onderhoud, reparatie en verdere uitbouw.
Br. Philémon was overste en verantwoordelijk voor het management van het ziekenhuis.
Br. Hieronymus gaf leiding aan de apotheek en zorgde voor de huishouding van de Broeders.
Sr. Gervasio was de eerste overste van de Zusters en vroedvrouw. Daarnaast was ze de eerste matron van het ziekenhuis. Na 3 jaar vertrok zij naar Ndala, de tweede nederzetting van de Bogenzusters, om daar de bestaande kliniek uit te bouwen tot een ziekenhuis. Na 17 jaar als directrice in Ndala is ze teruggekeerd naar Sengerema.
Sr. Waltera was verantwoordelijk voor de verloskamers.
Sr. Hungera was verantwoordelijk voor de kinder- en vrouwen afdeling.
Een aantal belangrijke data en namen:
1960 Dr. Marjot, de eerste medical officer in charge van Sengerema Hospital. De eerste Tanzaniaanse medical officer in charge was Dr. Mondea en later Dr. Tosiri.
1961 Zr Tarcisius komt in Sengerema en geeft informeel onderwijs aan met name vrouwen. In 1978 leidt dit tot een van de eerste kleuterscholen en het ontstaan van de opleiding tot kleuterleidster.
1963 de zusters starten een vroedvrouwen opleiding. Uiteindelijk zal dit uitgroeien tot een school voor verpleegkundigen.
Van 1964 tot 1973 is Broeder John Versluys werkzaam geweest in Sengerema. Na 1980 is hij nog 7 maal terug geweest. Broeder John was hoofd van de apotheek en gaf anatomie en fysiologie lessen.
In 1967 kwamen de eerste Nijmeegse co-assistenten naar Sengerema.
In 1968 kwam Dr. Placci, een italiaanse chirurg/gynaecoloog, naar Sengerema. Hij heeft een belangrijke invloed gehad op het financiële beleid
In 1976 werd het ziekenhuis een District Designated Hospital. Dit betekende dat de overheid ook een deel van de kosten van de zorg op zich nam om gratis zorg aan patiënten te kunnen aanbieden.
In 1987 werd het werk van de broeders overgedragen aan de Theresian Zusters van Bukoba. De laatste 2 broeders (Br. Hieronymus en Br. Philemon) zijn in 1990 definitief naar Nederland teruggekeerd. De zusters zijn altijd aanwezig gebleven.
Steun aan het ziekenhuis door de congregaties bleef doorgaan voor oa renovaties, het betalen van de studies van medewerkers en voor het kopen van medicatie.
Na 1990 werden er niet meer structureel Nederlandse dokters uitgezonden, maar dit betekende zeker niet dat de banden met Nederland verbroken waren. Vanaf deze tijd kwamen er lokale assistent medical officers en werd de band met het district hechter. Na Dr. Tosiri had het ziekenhuis Dr. Harusha en Dr. Maguta als eigen dokters en kregen ze langzamerhand ook van het district dokters toegewezen.
De afgelopen jaren hebben er weer grote veranderingen plaatsgevonden. Op initiatief van Bisschop Dallu en Dr. Mtani is met steun van de Touch Foundation de AMO opleiding voor praktijk onderwijs naar Sengerema gekomen.
865 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag