Valentina Mujemula (deputy in charge CHW) is helemaal blij met de PICU en de monitors van Goal 3. Ze zegt dat ze dankzij de monitors kan zien hoe het met een kind gaat en alvast handelen totdat de dokter komt.

4 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

In Sengerema zien we dagelijks veel ernstig zieke patiënten en mensen komen vaak pas in een laat stadium naar het ziekenhuis. Eén van de redenen dat patiënten pas laat komen, is de rekening van de benodigde zorgkosten. Gelukkig maakt het armen fonds van de stichting daarin een verschil voor mensen hun zorg echt niet kunnen betalen. Vaak gaat het maar om tientallen euro’s om te voorkomen dat iemand overlijdt of ernstige handicap overhoudt aan een ziekteperiode. Patiënten kunnen sneller naar huis en weer meedoen met de maatschappij.
Foto gemaakt met toestemming van patiënt en familie.

26 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Een jaar! 
Waar we in december elkaar aankeken en ons afvroegen of we dit leven in de tropen wel langdurig vol zouden kunnen houden, zitten we nu met een drankje in onze hand te genieten van onze prachtige tuin en zijn we het er over eens. We zitten hier goed. In het afgelopen jaar is er veel gebeurd waar we nu tevreden op terug kunnen kijken. We zijn gesetteld, gewend, huis is af, tuin staat er stralend bij, het werk in het ziekenhuis loopt en Noud groeit (nog steeds) als kool. We zijn blij met de balans die we hebben gevonden, waardoor we nu een hele poos al de volle focus kunnen hebben op patientenzorg en de lange termijn projecten die we belangrijk vinden te doen.
Met trots kunnen we delen dat de verbouwing van de kinder IC klaar is en enige tijd in gebruik genomen is. De patientmonitors zijn (na vertraging door binnenlandse bureaucratie) inmiddels binnen en aangesloten. Het is nog even wachten op de zuurstofapparaten om de functie van de afdeling als IC volledig te kunnen vervullen maar, maar tot die tijd liggen de meest zieke kinderen al op fijne bedden op een overzichtelijke afdeling.
De verpleegkundigen zijn blij met hun nieuwe werkplek en wij merken hierdoor dat de motivatie van het personeel is gegroeid. Een enorm positieve uitkomst! De komende weken zullen in het teken staan van training voor gebruik van de monitors en op het gebied van medische zorg voor kritiek zieke kinderen.
Foto’s: ter vergelijking voor en na verbouwing PICU vanuit ongeveer dezelfde hoek, foto vanuit de nieuwe nursing office naar binnen kijkend en eentje met ook de monitors erop.

52 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Toppers Myrthe Boss en Ruben Coljee hebben afgelopen oktober de halve marathon van Amsterdam gelopen voor Stichting Vrienden Sengerema Hospital. Met deze fantastische prestatie, hebben zij het prachtige bedrag van €6926 opgehaald. Van dit opgehaalde geld, kunnen we onder andere een nieuwe reanimatietafel kopen voor zieke pasgeborenen in Sengerema.

Afgelopen zondag kwam Myrthe de cheque aan Milou van Ingen overhandigen in het Radboudumc.

112 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Stichting Vrienden Sengerema Hospital is dit jaar een van de goede doelen van het eindejaarsgeschenk van het Radboudumc. Lees hieronder beknopt wat de stichting doet en waarom steun zo welkom is!

Het Sengerema Hospital is een ziekenhuis in het noorden van Tanzania waar met weinig middelen essentiële zorg wordt geleverd aan kwetsbare groepen zoals kinderen en zwangere vrouwen. Daarnaast is het een opleidingscentrum voor artsen en verpleegkundigen.

Stichting Vrienden Sengerema Hospital bestaat uit gepassioneerde mensen die hier hebben gewerkt, zijn geraakt door het mooie werk en zich inzetten om het ziekenhuis structureel te ondersteunen. Met behulp van duurzame en transparante projecten afgestemd op de lokale behoefte, bieden zij hulp gericht op verbetering van zorg voor patiënten en personeel. Via deze projecten, waarin training en kennisoverdracht een belangrijke rol spelen, versterken ze lokale expertise en maken ze de zorg toegankelijker. De stichting heeft een sterk focus op het verbeteren van de zorg voor kinderen en neonaten, maar heeft daarnaast een breder focus.

Het NICU-project heeft geleid tot een afname in babysterfte van 40% en wordt begeleid door Milou van Ingen, Physician Assistant van de NICU van het Radboud. Door de nauwe, jarenlange samenwerking is de stichting in staat gebleken om de zorg naar een hoger niveau te tillen en kwetsbare groepen te beschermen. Uw hulp maakt hierin een groot verschil.

76 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Terwijl de moeders rustig met hun kinderen buiten zitten, spelen en eten, wordt er op de kinderafdeling hard gewerkt! De verbouwing loopt voorspoedig. Na al het afbreken en slopen is de wederopbouw begonnen en zien we langzaam de beginselen van een nieuwe, overzichtelijke afdeling! Een afdeling waar in de toekomst de meest zieke kinderen beter kunnen worden gemonitord en de verpleging middelen en skills hebben om deze kinderen beter te verzorgen. Een mooi vooruitzicht!

 

266 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

‘Kazi iendelee’. Een befaamde uitspraak van de huidige president hier in Tanzania. Letterlijk vertaald betekend het; het werk moet doorgaan! Deze uitspraak past op dit moment erg goed bij ons bestaan. Het is flink aanpoten in het ziekenhuis, zowel bij de directe patienten zorg als het managen van de lopende/opstartende projecten. Op dit moment worden onder andere de nieuwe patiëntmonitors in de NICU volop gebruikt, is de verbouwing van de kinder IC begonnen, worden de wasmachines en drogers van het ziekenhuis eindelijk gerepareerd, zijn er (helaas opmerkelijk veel) kinderen met ernstige brandwonden die op kosten van de stichting behandeld worden en zijn we op de achtergrond een groot project met SOLAR energie opgestart wat hopelijk volgend jaar zijn vruchten af gaat werken.

Naast het harde werken hebben we de eerste twee familiebezoeken achter de rug. Wat was dit een feest. Heerlijk om Noud herenigd te zien met zijn liefhebbende opa, oma, pake en beppe. Dit zijn gouden momenten die onze uitzending verrijken omdat we ons leven en geluk graag met hen te delen. Met hen hebben we de nodige ontspanning opgezocht en hebben we veel klusjes in en rondom ons verbouwde huis afgerond.

Door hun bezoek beseffen wij ons hoe erg we inmiddels gewend zijn geraakt aan het leven hier. Ze wezen ons op de kleine maar bijzondere dingen die we hier dagelijks meemaken, die we onbewust als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen. Een voorbeeld hiervan is de 25-jarige melkboer die ongeveer 3x in de week op de stoep staat. Hij schijnt slechts één koe te hebben die elke dag wordt gemolken. Deze melk brengt hij dan op zijn oude fiets naar ons toe. Met het harde fietsbelgerinkel weten wij dat hij er is en kopen we 8 ‘koppen’ melk bij hem. Althans, meestal… Want het gebeurt ook nog wel eens dat het kalfje al heeft gedronken of dat hij onderweg toevallig een andere geïnteresseerde klant tegenkwam. Dan hebben we pech en hopen we hem de volgende dag opnieuw te treffen. Deze melk gaat overigens in de koffie die van lokale  fair trade boeren rondom de kilimanjaro wordt afgenomen en ook maakt onze hulp ‘mama cecilia’ er heerlijke verse yoghurt van.

Ook het leven van Noud zit vol met klein geluk. Iedere ochtend als hij bij het opkomen van de zon wakker wordt, kijkt hij met smart uit naar de komst van zijn beste vriendin (onze tweede hulp) Stella, zijn oppas. Hij ‘helpt’ haar bedrijvig met het doen van de was en gaat met haar dagelijks de hort op. Ze gaan naar de lokale schooltjes voor het contact met andere kinderen en gaan geitjes en eenden kijken in de tuinen van mensen in de omgeving. Daarna gaat hij achterop bij Cecilia naar de markt voor haar boodschappen waarmee ze steeds een fantastisch middagmaal in elkaar zet. Al met al is het een heerlijk vrij leven in de natuur voor een dreumes van bijna anderhalf jaar. Als Stella even geen zin heeft in een luier dan loopt hij overigens een groot deel van zijn dag zijn blote bips rond. Haar maakt het gelukkig niets uit als hij op verschillende plaatsen binnen of buiten zijn behoefte doet, ze ruimt het met een grote glimlach weer op en Noud krijgt een compliment.

Tot slot zijn wij erg blij en trots dat we vorige week mede dankzij jullie de publieksprijs van het Albert Schweitzerfonds in de wacht mochten slepen met ons project ‘Iedere minuut telt in Tanzania’ op de kinderafdeling. We willen iedereen bedanken die ons heeft ondersteund en heeft gestemd! Een uitgebreidere update over dit project volgt later nog.

Veel liefs, Koen, Sharon en Noud.

550 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Publieksprijs van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds voor ‘Iedere minuut telt in Tanzania’, een project van Stichting Vrienden Sengerema Hospital.

De Publieksprijs van € 2.500,- ging naar onze tropenarts Koen Gelpke met zijn project ‘Iedere minuut telt in Tanzania.’ Er werd de afgelopen weken bijna 6.000 keer gestemd op de 8 verschillende projecten die meededen aan de publieksprijs. Het project van Koen kreeg de meeste stemmen.

De meeste kinderen in Afrikaanse ziekenhuizen overlijden aan aandoeningen die relatief eenvoudig te behandelen zijn. Door middel van training, innovatieve technologie en verbetering van de faciliteiten maakt dit project het makkelijker voor het (overbelaste) personeel om patiënten de juiste zorg op het juiste moment en plaats te geven. Hierdoor wordt de kwaliteit van zorg beter en kunnen er naar verwachting 50-100 kinderlevens per jaar gered worden.

244 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

84 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Gisteren hebben Myrthe Boss en Ruben Coljee de halve marathon van Amsterdam gelopen voor onze stichting. Zij hebben alle weertypes getrotseerd. Kou, wind, regen en gelukkig ook af en toe een zonnestraal! Met deze fantastische prestatie, hebben zij hun streefbedrag bíjna gehaald. Van dit opgehaalde geld, kunnen we onder andere een nieuwe reanimatietafel kopen voor zieke pasgeborenen in Sengerema.

Wij zijn enorm trots op Myrthe en Ruben en hen enorm dankbaar voor deze geweldige inzet voor de kwetsbare baby’s op de NICU in Sengerema. Doneren kan de komende maand nog via: https://lnkd.in/eg6fGvsd

86 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag