Project brandwonden en schisis
In lage inkomenslanden, waaronder Tanzania, komen brandwonden veel voor. Dit is een gevolg van het koken op open vuur op de grond. Hierdoor ontstaan er veel ongelukken met vuur en kokend water. Vooral kinderen zijn hier vaak het slachtoffer van, maar ook volwassenen worden frequent opgenomen met ernstige brandwonden. Brandwonden staat in de top 10 van meest voorkomende aandoeningen voor alle opnames van kinderen onder de 5 jaar in Sengerema hospital.
Patiënten met ernstige brandwonden moeten vaak maanden in het ziekenhuis verblijven en hebben vaak meerdere operaties, bloedtransfusies en langdurig medicatie nodig. Daarnaast hebben ze soms dagelijks verbandwissels nodig voor goede wondzorg. Naast de ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben de brandwonden en de bijbehorende zorg vaak catastrofale financiële gevolgen voor de patiënt.
Ook patiënten die in het verleden brandwonden hebben opgelopen en soms geen adequate zorg hebben gehad in het acute stadium van hun brandwonden, bezoeken het ziekenhuis. Zij hebben verregaande gevolgen van hun brandwonden met kromgegroeide ledematen waarmee zij niet normaal meer kunnen functioneren. Deze zogenoemde “contracturen” ontstaan door het samentrekken van littekenweefsel na de eerste wondgenezing. Hierdoor kunnen volwassenen geen actieve bijdrage leveren aan de maatschappij, en kunnen kinderen bijvoorbeeld niet schrijven en soms niet lopen. Een relatief simpele operatie kan het verschil maken tussen een kind wat niet kan leren schrijven of naar school kan, en iemand die een actieve bijdrage kan leven aan de maatschappij.
Schisis
Schisis is een aangeboren afwijking van de lip en/of het verhemelte. Er worden in Sengerema jaarlijks zo’n 20 kinderen geboren met een schisis (hazenlip). Naast het feit dat deze aandoening zere stigmatiserend is, kunnen kinderen met schisis vaak moeilijk aan de borst drinken en moeilijk praten. Mogelijke problemen die zich voor kunnen doen zijn onder andere ondervoeding, ontstekingen van de oren, gehoorproblemen en problemen met de tanden. Het wordt aangeraden om deze afwijkingen in het eerste jaar na geboorte te opereren, om deze complicaties vóór te zijn.
Project
Om de zorg voor brandwonden en schisis patiënten beter te kunnen organiseren, is de stichting dit project begonnen in 2017, onder leiding van Hilde van Susante, destijds tropenarts in het ziekenhuis. Samen met Rian Jager, op dit moment werkzaam in Sengerema, hebben zij dit project kunnen uitbouwen. Er worden maandelijks kinderen met schisis gezien op de polikliniek, hun groei wordt bijgehouden en moeders worden ondersteund met speciale flesjes. Ze krijgen voedingsadviezen van een diëtist. In de nabije toekomst zal deze zorg worden uitgebreid met een spraaktherapeut. Wanneer kinderen zwaar genoeg zijn worden ze geopereerd door een bezoekend plastisch chirurg. Kinderen met contracturen krijgen fysiotherapie en worden geopereerd door de tropenarts, dan wel door de plastisch chirurg.
Dankzij de donatie van de Offringa-Hoekstra stichting in juni 2019 en de Stichting KinderKledingBeurs te Eerbeek kan dit project nu ook de operaties vergoeden van patiënten die dit niet kunnen betalen, verbandmiddelen en medicijnen inkopen die specifiek nodig zijn voor de brandwonden, de missies van plastisch chirurgen faciliteren en het ontstaan van brandwonden proberen te voorkómen door middel van voorlichting over preventie van brandwonden. Ook worden moeders geholpen om met hun geopereerde kinderen terug te komen op de polikliniek middels een vergoeding voor het vervoer naar het ziekenhuis. Op deze manier kunnen wij hun voortgang bijhouden en zorgen dat zij een goede nabehandeling krijgen na de operatie, wat veel complicaties kan voorkomen en leidt tot betere resultaten.
4,013 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag