Project Ondervoeding
Waar wij in Nederland zo gewend zijn voldoende eten tot onze beschikking te hebben, is dat in Tanzania nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Ernstige ondervoeding komt daar tot op de dag van vandaag nog veel voor. In 2014 werden in Sengerema Designated District Hospital (SDDH) 160 kinderen met ondervoeding opgenomen waarvan een kwart het niet heeft overleefd. Soms onoverkomelijk door onderliggende ziektes als malaria, HIV of tuberculose, maar regelmatig doordat het medisch systeem gewoonweg nog niet optimaal functioneert en hierbij ondervoeding niet (tijdig) wordt herkend. Het doel van dit project is om dit lokale medische systeem te optimaliseren en ervoor te zorgen dat elk ondervoed kind de juiste behandeling ontvangt om zo de overlevingskans te vergroten.
Project ondervoeding is in september 2016 van start gegaan en richt zich op betere herkenning van de symptomen van ondervoeding waardoor ondervoeding eerder opgespoord kan worden. Werknemers van het ziekenhuis worden getraind in vroege herkenning van de symptomen van ondervoeding en er wordt een behandelingsprotocol opgesteld. Er is een vaste verpleegkundige aangesteld, die er dagelijks op toeziet dat de juiste voeding (uji) door de moeders gemaakt en gegeven wordt. Het proces om twee soorten uji te maken en uit te delen is geoptimaliseerd met behulp van handige tabellen en het proces van inkoop en beheer van de ingrediënten is geformaliseerd. Er wordt gezorgd dat er voldoende medicijnen en voedsel beschikbaar zijn voor deze groep jonge en kwetsbare patiënten.
Daarnaast is een deel van de kinderafdeling gerenoveerd waar ouders/verzorgers maaltijden kunnen bereiden voor de kinderen. De familie van een opgenomen kind is zelf verantwoordelijk dat het kind goed te eten krijgt en dus voldoende voedingstoffen binnenkrijgt om aan te sterken. De zwartgeblakerde en enigszins vervallen oude kookplaat is volledig gerenoveerd en er is een stuk aangebouwd voor opslag van brandhout en kookbenodigdheden.
Tenslotte richt het project zich ook op de kinderen en ouders zelf. Ouders moeten zich bewust worden van wat een kind nodig heeft, hiervoor is een educatie programma opgezet. Door middel van het verhogen van de kennis van deze ouders hopen we ook meer mensen in de samenleving te kunnen bereiken.
BrandCharity heeft de opstart van dit project gesponsord met een bedrag van 24.500 euro! BrandCharity, een organisatie opgericht door medewerkers van BrandLoyalty, zet zich in voor het welzijn van kinderen en jongeren waar ook ter wereld. Het project is in 2016 uitgevoerd door Marjolijn Quaak, Lonneke Landzaat en Steven van den Boomen.
Dit project wordt actueel gefinancierd door Stichting Ole Brumm
4,165 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag