Dinsdag 18 t/m vrijdag 21 Juli zet Suzanne van Leuven zich in voor het ziekenhuis in Sengerema door de Nijmeegse vierdaagse te wandelen en hiermee geld in te zamelen voor Sengerema. Het geld is bedoeld als mooie start voor het bekostigen van een nieuw anesthesie apparaat, want die is er hard nodig!

Veilig opereren

Met de komst van een nieuwe leider is er veel aan het veranderen in Tanzania en zo ook in Sengerema. Op sommige gebieden een vooruitgang, maar het brengt ook een aantal moeilijkheden met zich mee . Zo is onder andere de regelgeving in de zorg enorm aangescherpt, wat er voor zorgt dat het krijgen van een werkvergunning moeizaam gaat, maar ook dat medische materialen en medicatie strenger gecontroleerd worden. En dus zijn de ‘net over datum’ spullen die wij hier in Nederland verzamelen, nu ook daar niet meer zomaar bruikzaam. Hierdoor wordt de al bestaande schaarste dus alleen nog maar groter. Financiële reserves zijn afwezig, dus wanneer er medische materialen stuk gaan, is er dus ook geen budget voor vervanging. Hierdoor is er nu inmiddels nog maar één goed werkend anesthesie apparaat beschikbaar. Dit apparaat is noodzakelijk om een patiënt veilig in slaap te kunnen houden tijdens een operatie. Als gevolg kan er momenteel dus nog maar op één operatiekamer tegelijk geopereerd worden. Een groot probleem, want een patient die een spoedoperatie nodig heeft, kan nu dus niet (direct) geholpen worden. Ook de uitzendingen van Erik Staal met chirurgisch team uit het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem moeten hierdoor worden aangepast. In plaats van bijna fulltime opereren op twee kamers tegelijk, kan ook dit maar op één kamer.

Een nieuw anesthesie apparaat is dus meer dan welkom en eigenlijk noodzakelijk te noemen in een ziekenhuis met zoveel patiënten als in Sengerema. De kosten hiervan bedragen echter rond de 17.000 euro, een bedrag dat niet mis te noemen is. Maar we gaan ons best doen!

Als eerste actie hiervoor zal Suzanne van Leuven, coassistent in Sengerema in 2016, de Nijmeegse Vierdaagse van 2017 gaan lopen. Door het starten van een sponsoractie hoopt zij een eerste aanzet te doen in de richting naar het nieuwe apparaat.

 

1,328 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Ieder jaar zijn er wel mensen die zich onverwachts inzetten voor onze stichting. Meestal zijn dat sportieve prestaties waarmee mensen hun eigen grenzen verleggen en ons tegelijkertijd ondersteunen. Vaak gaat er een heel avontuur van trainingen, opbouwschema’s en soms blessures vooraf aan de echte datum. Ondanks de extreme doelen (>1000km fietsen, marathons lopen/zwemmen, vierdaagse lopen) waren de acties tot nu toe altijd een groot succes. Wat ons betreft is dat iedere keer weer een mooi avontuur om met mee te leven.

Ook Jody en Merien hadden besloten om ons te ondersteunen met een hele mooie actie. Maar om de prestatie te overtreffen die Jody (met hulp van Merien) voor deze actie heeft neergezet zullen we van goede huizen moeten komen. Jody heeft namelijk een prachtige tweeling op deze wereld gezet. In plaats van cadeau’s voor zichzelf of hun mooie Juno en Kate te vragen, vroegen Jody en Merien om een bijdrage te geven aan Stichting Vrienden Sengerema Hospital. Bij elkaar heeft dit inmiddels zeshonderd euro opgeleverd.

De donaties voor deze prachtige tweeling zal heel toepasselijk worden gebruikt voor ons NICU-project. Oftewel het geld zal in Sengerema worden gebruikt om Tanzaniaanse baby’s een kans te geven op een gezonde en mooie start.

1,078 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

De expositie van Cootje Lemmen in de kapel van Bronkhorst vorige week was een groot succes.
Cootje en haar man Koen hadden voor iedereen in de kapel een aardig woord over en gaven uitvoerig uitleg bij de verschillende schilderijen. Ik had nog nooit gehoord van Bronkhorst, maar het bleek het kleinste stadje van Nederland te zijn en een ware toeristische trekpleister. In de sfeervolle kapel, met een hele mooie lichtinval door de hoge ramen, kwamen de schilderijen prachtig tot hun recht. Inmiddels zijn al meerdere schilderijen verkocht maar we delen er graag nog een paar met jullie.

Cootje en Koen bedankt voor jullie hartelijke ontvangst en prachtige persoonlijkheid!

1,074 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

We kunnen met trots zeggen dat het benefietfeest Pils 4 Pills een succes was.

Het diner was volledig uitverkocht. Het theater was afwisselend met als een van de hoogtepunten een live interview met Niek Versteegde (tropenarts in Sengerema) die mede voor deze gelegenheid van Tanzania naar Nederland was gekomen. Daarnaast hele mooie liedjes van Diederick Ensink en een film van het ziekenhuis met live muziek. Daarna het dak eraf met Kim&Eef, BB Bootleg en DJ Ubuntu.

Iedereen ongelooflijk bedankt voor jullie aanwezigheid en inzet.

We zijn blij te kunnen vertellen dat we 5.699 euro hebben opgehaald van de benodigde 10.216,67 euro.
Wilde Ganzen zal dit nog ophogen met een premie van 50% naar 15.325 euro.

Met dit geld kunnen we de medicatie voorraadkamer een grote make-over geven, het voorraadbeheersysteem geheel nieuw vormgeven en een meditatiebuffer opbouwen.

Iedereen bedankt!

956 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

21 februari 2015 gaat Hjalmar de Ruiter, operatie assistent uit het Slingeland, een zwemmarathon zwemmen (42,2 km) om geld in te zamelen voor Sengerema Hospital.

Hij zal hiermee beginnen om 19:00 in zwembad Rozengaarde te Doetinchem. In totaal zal hij maar liefst 1688 baantjes zwemmen en de verwachting is dat hij rond 08:30 op zondagochtend zijn laatste baantje zal trekken.

Volgens onze laatste informatie zal ook Hart van Nederland daarbij aanwezig zijn dus ben je niet in de gelegenheid om langs te gaan is hij terug te zien op televisie.

Waarom deze ongelooflijke inzet voor Sengerema Hospital?

Nou op 6 maart zal Hjalmar zelf naar Sengerema Hospital gaan om daar 2 weken met het team uit het Slingeland Ziekenhuis operaties uit te voeren die hier normaal gesproken niet plaatsvinden. Deze operaties bestaan onder andere uit klompvoetoperaties, O- en X-been correcties, schildklieroperaties en ingewikkelde buikoperaties. Aangezien de nood hoog is in het ziekenhuis houdt Hjalmar zich bezig met het inzamelen van geld voor de benodigde hechtingen, steriele handschoenen, gazen, instrumenten etc.

Hjalmar: er is vaker een marathon gelopen voor Sengerema Hospital maar nog nooit één gezwommen.

Je staat bij deze al op nummer 1 op onze lijst van sportieve prestaties!

Heel veel succes!!

1,012 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Tijdens zijn vaak drukke tropenopleiding was hij onvermoeibaar bezig voor Sengerema via de stichting en is hij een aantal keer terug geweest. Maar nu gaat hij als afgestudeerd tropenarts en daar zijn we apetrots op.

Wij, als stichting, willen Niek nog van harte feliciteren met het behalen van zijn diploma. En zijn ook blij te kunnen melden dat hij ter plaatse projecten zal coördineren voor Stichting Vrienden Sengerema Hospital.

Daarnaast zal hij een blog gaan bijhouden zodat we lekker veel actuele informatie uit het ziekenhuis krijgen zodat alle oud co-assistenten ook weer even terug kunnen gaan in de tijd.

974 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

De afgelopen drie weken heb ik opnieuw deze bijzondere plek mogen ervaren. En het voelde even goed als vier jaar geleden.

Na mijn co-schap (2011) heb ik me blijvend betrokken gevoeld bij het ziekenhuis.  Als co heb ik vooral veel ervaringen opgedaan en veel geleerd over het zelfstandig werken als arts. Op medisch-inhoudelijk gebied had ik regelmatig het gevoel dat ik zoveel meer wilde doen, maar de kennis ontbrak. Daarom had ik het voornemen om terug te keren met meer kennis en ervaring.

Nu, inbetween jobs, was het uitgelezen moment. Omdat ik de afgelopen jaren in de kindergeneeskunde heb gewerkt, ben ik daar nu ook het meeste mee bezig geweest; in nauwe samenwerking met Niek (mede oud-co-assistent en tropenarts hier, voor wie hem niet kent). De dagen waren steeds makkelijk gevuld met de dagelijkse visite over de zieke neonaten en de prematuren (+- 20 prematuren tussen 1.2-1.8 kg met hun moeders als couveuse op een zaal); supervisie voor de huidige co-assistenten op de kinderafdeling en de aanwezigheid op de verloskamers.

Door beperkte foetale bewaking is het geregeld nodig om een baby te ondersteunen na de geboorte. Dit varieert van enkele handelingen tot reanimatie. Een paar medewerkers zijn getraind; maar niet iedere persoon die aanwezig is bij een bevalling heeft ook de kennis en vaardigheden om te zorgen voor een pasgeborene met een slechte start. Om hier verandering in te brengen hebben Niek, een AMO (dr. Caroline), een verloskundige (mama Kagimbwa) en ik de cursus ‘Helping babies breath’ gegeven. Een cursus in de basistechnieken van de opvang van een pasgeborene, met achtergrondinformatie, maar vooral veel tijd om te oefenen op een pop. Voor sommigen de eerste uitleg over het vasthouden van masker en ballon en dus zeker geen overbodige oefening! Iedereen, student en leerkracht, was enthousiast en zo werden het leerzame middagen. Wat belangrijk is, is dat het niet bij deze ene training blijft. Om bekwaam te blijven is oefening nodig en dus zal de cursus op termijn gevolgd worden door regelmatige herhaling, simulatie-onderwijs en bedside-teaching.

In de minder drukke uren ben ik achter de laptop gekropen om te werken aan protocollen voor de zorg voor prematuren en neonaten. Het werken met protocollen is nog niet heel gangbaar; maar het zal snel wennen en de zorg op een hoger niveau brengen. Daarbij is het voor mij wel stoeien en afwegen tussen wat ik idealiter zou willen en wat praktisch haalbaar is in de lokale omstandigheden! Het uitzicht op een speciale kamer/afdeling voor intensieve zorg voor pasgeborenen (zie weblog Niek) klinkt als muziek in mijn oren. Ook daarmee zal er veel in de zorg verbeterd worden. Nu is er namelijk weinig zicht op de kinderen (gewikkeld in doeken) en wordt verslechtering van de conditie pas (te) laat opgemerkt.

Er is nog veel werk te doen, maar de goede weg is ingeslagen en met de inzet van Niek, Stichting Vrienden Sengerema Hospital en vele anderen ben ik ervan overtuigd dat de zorg voor prematuren en pasgeborenen over een jaar echt op een hoger niveau zal zijn. Waarbij ik me dankbaar voel om de eerste stappen mee te hebben mogen zetten.

Naast het werk was het heerlijk om weer in Sengerema te zijn. Er is veel veranderd; maar tegelijk ook veel hetzelfde gebleven. Elizabeth en Martha zijn geen spat veranderd en zorgen nog steeds goed voor de co-assistenten. Oude contacten werden makkelijk weer hersteld en onder het genot van een biertje ben ik bijgepraat over hoe het hen hier vergaan is. Zo bleef het toch ook nog een beetje vakantie 😉 De tijd is om gevlogen en ondertussen ben ik weer terug in het koude (!) Nederland, precies op tijd om maandag aan de huisartsopleiding te beginnen!

Renske van den Elzen

952 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Deze week is de container gevuld met oa 34 bedden, 50 matrassen, 50 nachtkastjes, 5 stretchers en een operatietafel aangekomen in Sengerema.
Het geld voor dit project is zoals jullie weten bij elkaar gefietst door Cycle for Future.
Wat jullie nog niet wisten is dat de grote container waarin alles werd verscheept vanuit Nederland is geschonken door Jacob Denkers van Denkers BV. Denkers BV is een international transportbedrijf die naast de container ook het transport van Nederland naar Dar es Salaam geheel kosteloos heeft geregeld.
Afgelopen week is de container in de stromende regen uitgeladen en nu zullen de spullen over het ziekenhuis worden verdeeld. De container zal in Sengerema blijven en gaat daar dienst doen als office voor de BIMA (verzekering)

850 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Het eindbedrag van Cycle For Future: EEN BED IS DE BASIS.. 
Hoeveel heeft het team C4F nu bij elkaar gefietst tijdens de tocht van Nice naar Brunssum/ Amstenrade?!

Nu al het geld binnen is zijn we trots te kunnen melden dat dit heeft geleid tot het fantastische eindbedrag van 6750 euro!!! Alle fietsers hartelijk bedankt voor jullie doorzettingsvermogen en inzet!

Jullie 6750 euro zal besteed worden aan het project: EEN BED IS DE BASIS.

Er is reeds een container in Tanzania aangekomen met daarin oa 34 bedden, 50 matrassen, 50 nachtkastjes, 5 stretchers, een operatietafel en nog veel meer. Foto’s en verdere info volgt.

Ook nog ander groot/klein nieuws. Rik Crijns is inmiddels vader geworden van een hele mooie zoon Noah.
Namens de hele stichting van harte gefeliciteerd Jolien en Rik!! Mogelijk over 15 jaar nog een extra Crijns op de fiets 😉

 

816 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Tijdens de Nijmeegse vierdaagse van 15 tot en met 18 juli 2014 heeft Eric de Ruijter (de vader van onze voorzitter) wederom hitte en kilometers doorstaan om geld in te zamelen voor Sengerema Hospital. Dit jaar specifiek voor de verbetering van opvang van neonaten. In totaal heeft hij 1511 euro bij elkaar gewandeld. Wederom bedankt voor je topprestatie en inzet Eric!!

850 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag