Bestuursleden Niek Versteegde en Laura Duineveld zijn de afgelopen weken in Sengerema geweest. Wegens de pandemie hebben zij hun bezoek helaas meermaals moeten uitstellen. Dit maakte de hereniging in Sengerema extra bijzonder!

94 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Zaterdag 25 juni stond ‘project NICU’ centraal bij het jubileumfeest van de familie van Ingen. Tijdens dit festijn zijn prachtige donaties gedaan ten gunste van de allerkleinsten in Sengerema Hospital. Het lokale team verpleegkundigen gaat een plan maken hoe dit bedrag het meest duurzaam te investeren in de afdeling.

112 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Sinds jaar en dag zijn er coassistenten in Sengerema om gedurende enkele maanden hun tropencoschap te lopen in het ziekenhuis. Momenteel is het de beurt aan de Nijmeegse Milou van Benthum. Samen met haar familie zamelde zij een prachtig bedrag in voor de NICU. Hieronder stelt zij zich voor.
‘Mambo! Jina langu Milou, mijn naam is Milou. Als coassistent loop ik momenteel 3 maanden stage in het Sengerema Designated District Hospital in Tanzania met twee andere coassistenten vanuit de opleiding geneeskunde aan de Radboud Universiteit. In de afgelopen tijd heb ik al zoveel meegemaakt en gezien! Onmogelijk om alles te delen, maar ik zal in dit stukje een beeld proberen te schetsen. Ikzelf heb bijzondere interesse in de kindergeneeskunde en heb in Nederland ook al wat ervaring op de NICU opgedaan, vandaar dat ik natuurlijk maar al te graag een kijkje wilde nemen op de NICU van Sengerema. Het viel mij meteen op dat dit een drukke afdeling is waar baby’s vanaf de labour afdeling, waar vrouwen bevallen, of vanuit thuis worden binnen gebracht. De reden hiervoor kan zijn dat het kindje een slechte start had na geboorte of vanwege een andere reden waarvoor extra observatie of bijvoorbeeld zuurstof nodig is. Op de NICU in Sengerema is er de mogelijkheid om de baby’s zuurstof te geven en zijn er getrainde verpleegkundigen aanwezig die weten hoe ze een acuut zieke baby moeten opvangen. Wat mij verder opviel is de mate waarin moeders begeleid worden bij het voeden van hun baby. Kunstvoeding is ontzettend duur, dus bijna alle moeders geven hier borstvoeding. Moeders worden geholpen om te “kolfen” wat hier uiteraard niet met een apparaat gebeurt, maar wat moeders zelf met de hand verrichten. Hierdoor kunnen ook de hele kleine baby’s, die te vroeg geboren zijn en die vaak nog niet goed zelf aan de borst kunnen drinken, borstvoeding krijgen via een “cupje” of een sonde.
De zorg gaat er hier anders aan toe dan in Nederland. Zo zijn er beperkte mogelijkheden voor aanvullend onderzoek. Daarnaast moet de familie van de patiënt zelf alle onderzoeken en medicatie betalen, waarvoor vaak weinig geld is. Het kan zomaar voorkomen dat de patiënt een aantal dagen moet wachten totdat het geld er is, voordat een onderzoek überhaupt verricht kan worden. Het mooie aan het NICU-project is dat hiervoor wel geld vanuit het project beschikbaar is gesteld, waardoor de baby’s ten alle tijden van medicatie kunnen worden voorzien.
Mijn stage hier zit er ondertussen alweer bijna op. Het is mijn laatste coschap, voordat ik officieel arts ben. Bijzonder om het laatste stuk van mijn opleiding te mogen doorbrengen in de tropen. Een ervaring die ik meeneem voor de rest van mijn leven!’

166 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Afgelopen week is onze nieuwe Reproductive Child and Health clinic (RCH) opgeleverd. De RCH is een zeer belangrijke polikliniek voor onder andere fertiliteitscounseling, prenatale zorg, echo’s, vaccinaties, voedingsadviezen, omgang met HIV etcetera. Dankzij de AFAS Foundation konden Rian Jager en Sandra Zoetelief dit prachtige project realiseren.

152 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Even een vrolijke glimlach met Hollandse oranje strik vanuit Sengerema Hospital!

132 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

76 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

76 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Even voorstellen, medisch student Chloé Moran. De afgelopen weken was zij in Sengerema om kwalitatief onderzoek te doen op de verloskamers in het kader van het promotie onderzoek van tropenarts Fleur.
 
My name is Chloé and I am a fourth year medical student from England. I did a qualitative research project on safe birthing and clinical decision making in Sengerema Hospital, as part of the PartoMa Project with other doctors there. The project went well- as well as collecting data, I was able to shadow healthcare professionals in labour ward, neonatal ICU, maternity and paediatrics. My experience was an eye-opener and really put healthcare inequality across the world into perspective. The research project was an amazing opportunity and a fantastic educational springboard for my years of training ahead. Sengerema holds a special place in my heart and I would love to come back once I have qualified as a doctor (particularly to work on the labour ward)!

190 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Heri ya pasaka vanuit Sengerema Hospital!

152 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

De container vol medisch materiaal van SIMBA-health ondersteund door Slingeland, Radboud en CWZ is gearriveerd in Sengerema. Hierin zaten ook materialen die vanuit Stichting Vrienden Sengerema Hospital over verschillende afdelingen verdeeld worden. Een mooie, vruchtbare samenwerking voor Sengerema Hospital.

178 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Afgelopen week heeft het verloskunde team de eerste training volgens de ‘Partoma richtlijnen’ gehad. Dit zijn de internationale richtlijnen die zijn aangepast aan de lokale werkelijkheid, in het kader van het promotietraject van Fleur. De eerste trainingen zijn goed verlopen en het team is enthousiast.

168 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag