Afgelopen week is kinderarts in opleiding Esmee Jacobs gearriveerd in Sengerema. Zij zal daar gedurende drie maanden werkzaam zijn als kinderarts op de NICU en kinderafdeling. Samen met tropenarts Rian Jager en tropenartsen in opleiding Emil en Marloes zijn zij gestart met ‘Emergency Triage and Assesment Training’ (ETAT) aan het personeel van de kinderafdeling en spoedeisende hulp. Het doel van deze training is vroegtijdige herkenning van kinderen in nood, zodat zij als eerste gezien worden door een dokter.
 
De deelnemende verpleegkundigen kijken terug op een leerzame en plezierige dag!

ETAT onderwijs

28 totaal aantal vertoningen, 4 aantal vertoningen vandaag

Fijne feestdagen gewenst vanuit een warm Sengerema! Sinds vandaag staat de officiële kerststal, welke geïnspireerd is op de hut van de traditional healer.

50 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Tropenarts Rian Jager maakte onderstaande video met een update over de corona zorg in Sengerema. Deze passende maatregelen zijn mede mogelijk gemaakt door Wilde Ganzen, SIMBA-health ondersteund door Slingeland, Radboud en CWZ, Stichting Ole Brumm, Endless individual donations en onze eigen stichting.

 

 

 

 

278 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

De succesvolle en warme samenwerking met Little Superheroes gaat verder dan elkaar financieel ondersteunen. Sandra Zoetelief, arts kindergeneeskunde, en Sebastian van Lare, financial controller, zijn afgelopen jaar toegetreden tot het bestuur van Stichting Vrienden Sengerema Hospital. Een waardevolle aanvulling op het al bestaande bestuur met nieuwe inzichten en ideeën. Samen hebben we één doel: kleine acties kunnen een groot verschil maken, tevens motto van LSH.

 

102 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Begin dit jaar sloten Little Superheroes en Stichting Vrienden Sengerema Hospital de handen ineen om gezamenlijk de uitbreiding van de NICU te kunnen realiseren. Little Superheroes wil kansen creëren voor kinderen die ze niet voor handen hebben. Hun missie is dan ook heel treffend: ‘Ieder kind wordt ergens anders geboren en dat is puur toeval. Voor de één is veiligheid en toegang tot gezondheidszorg en onderwijs vanzelfsprekend. Voor de ander niet. Wij vinden dat ieder kind, waar dan ook ter wereld, moet kunnen opgroeien in gezondheid en veiligheid en de kans moet hebben om naar school te gaan.’ Deze prachtige samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de financiële doelen voor de verbouwing van de NICU zijn behaald.
In overkoepelende samenwerking met Wilde Ganzen en het Nederlands Albert Schweitzer Fonds is de uitbreiding van de NICU nu dan ook eindelijk officieel begonnen. De komende maanden staan dan ook in het teken van de fysieke verbouwing én aanschaf van alle benodigde middelen zoals nieuwe couveuses, ademhalingsondersteuning, verpleegpost, reanimatiepoppen en medicijnen.

112 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

Vandaag is er een artikel in Medisch Contact verschenen over de COVID-pandemie in Afrika. Daar lijkt het virus een stuk verder op z’n retour. Onder andere tropenarts Rian Jager vertelt over de huidige situatie in Sengerema.

Artikel Medisch Contact

118 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

116 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag

In het magazine van onze samenwerkingspartner Wilde Ganzen is dit mooie interview met onze NICU dokter Caroline Mtani gepubliceerd. Een prachtige ode aan deze bijzondere vrouw.

160 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Maak kennis met dit mooie dametje Neema. Vier maanden geleden werd dit te vroeg geboren babytje van slechts 900 gram door een voorbijganger gevonden. Zij werd vervolgens zeer liefdevol opgevangen door het NICU personeel en de moeders die opgenomen liggen met hun zieke baby. Inmiddels is Neema twee kilogram, gezond, tevreden en klaar voor een adoptie. Go NICU!

164 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

“Het is een dag zoals alle anderen. Het ziekenhuis is druk, de afdelingen liggen vol met zieke mensen. Mijn telefoon gaat om de haverklap af. Ik doe bevallingen, zie zieke mensen op de intensive care, op de NICU, op de interne afdelingen. Zieke kinderen met ongelukken en malaria. Een dag als alle andere. Maar toch is er een groot verschil met een half jaar geleden. Op de compound is het stil. Ik ben de enige witte dokter. Sander, de co-assistent, is weer thuis. Hij is langer gebleven dan al zijn collega’s. Zij moesten van hun universiteit meteen terug toen COVID-19 een Public Health Emergency of International Concern werd. De wereld ging op slot. Vrienden en collega’s vanuit de hele wereld gingen terug naar Nederland, iedereen werd opgedragen waar mogelijk terug te keren naar eigen land. Het was een bizarre ervaring om de e-mails van de Nederlandse ambassade te lezen. Alsof de wereld in oorlog was. Het was onwerkelijk om te zien hoe iedere regering in de wereld zichzelf isoleerde. Eigen land eerst.

Er heerste veel angst. Ook hier in Tanzania. Naast de Nederlandse co-assistenten werden ook de Tanzaniaanse studenten naar huis gestuurd. De compound was leeg, het ziekenhuis raakte steeds leger. Bleven patiënten weg uit angst? Waarschijnlijk. Ik was zelf ook bang. Zou ik nu een toestroom zien van patiënten die het allemaal niet zouden redden? Zou ik kennissen of geliefden in Nederland verliezen zonder de kans te krijgen om afscheid te nemen? Ik heb weken slecht geslapen. Niet vanwege angst, maar vanwege adrenaline. Ik voelde me onoverwinnelijk. Hiervoor was ik opgeleid. Wekenlang werkte ik non-stop, en in de avonduren schoolde ik mezelf bij door online webinars en cursussen te volgen. Een COVID unit werd gerealiseerd, we waren er klaar voor. Ik was er klaar voor. De media-aandacht voor de tropenarts ontplofte zowat. Er werden whatsapp groepen over corona opgericht, ik sprak met mijn vriendinnen in Nederland die op de IC’s werken over hoe ik hier de patiënten kon behandelen.

De epidemie bleek een eenzame strijd. Voor patiënten, voor artsen, voor mensen. Ook ik voelde me alleen. Ik werd verantwoordelijk voor de gehele COVID-19 respons in het ziekenhuis. De dokters waren bang, en dus was ik de enige die bij de patiënten was, samen met 2 verpleegkundigen. Ik had er 6 opgeleid, maar 4 durfden niet meer. Adrenaline maakte plaats voor wanhoop. Maar toen bleef de enorme epidemie in Sengerema uit. Geen ladingen patiënten die lagen te snakken naar adem. Geen lijken op straat. Geen massagraven. Wat in de rest van de wereld, en tot op zekere hoogte in de grote steden van Tanzania wel gebeurde, gebeurde hier niet. Zijn de patiënten hier te gezond? Is er minder overdracht? Gaat het nog komen? Niemand die het weet.

Toch zie ik vooral ook mooie kanten van Corona. Vrienden en familie in Nederland waren thuis en ik sprak ze vaker dan ooit. Iedereen zag elkaar online, en zo wisten ze me vaker te vinden. Ik sprak vrienden van over de hele wereld. Mijn nieuwe lief trok bij me in en we explodeerden van verliefdheid. Nieuwe vriendschappen werden geboren met het blijven van mijn collega Anneloes en mijn co-assistent Sander. We konden nog op pad, en zagen prachtige plekken in Tanzania. Zonder andere toeristen. Dankzij de webinars en online cursussen werd mijn brein weer geprikkeld. Ik herontdekte hoe vriendelijk de Tanzanianen zijn. Mijn liefste collega’s, die allemaal waren uitgevlogen voor hun opleidingen, kwamen tijdelijk terug en het was weer gezellig op de compound.

En toen was corona ‘voorbij’ in Tanzania. Het leven is weer als voorheen. Geen anderhalve meter afstand, geen mondkapjes. Kroegen en scholen zijn weer open. Maar in de rest van de wereld is dat niet het geval. Het is bijzonder om te zien hoe in Nederland nog steeds de angst overheerst, en hier in Tanzania het leven doorgaat. Ja, er is corona, nou en? Er is ook nog steeds HIV, tuberculose, malaria. We leven ermee, zoals we ook met al die andere ziekten leven. Sommige mensen worden ziek, heel ziek, maar dat hoort bij het leven hier. Er zijn al maanden geen officiële cijfers over de besmettingen in Tanzania. Zou het een verschil maken als we het wel zouden weten?

Over een week ben ik niet meer de enige witte dokter in het ziekenhuis. Er komen twee AIOS IGT stage lopen in het ziekenhuis. Ik zie er naar uit, en het ziekenhuis ook.”

324 totaal aantal vertoningen, geen vertoningen vandaag